Om oss

grafitgrå – för insidan och utsidan

Grafitgrå är ett familjeföretag som drivs av Elin och Markus Ginal. Det formades utifrån en dröm om att använda talanger så att de får bli till glädje för andra människor. Vi vill med fingertoppskänsla och perfektion skapa en helhetsuppevelse av design och omtanke. Grafitgrå är en upplevelseplats i Kaxholmen, någon mil norr om Jönköping. Vi har en inredningsbutik, ett café och en modebutik i samma byggnad. Vi tillverkar betongmöbler och har därför ett eget gjuteri där tillverkningen sker. De produkter vi säljer är egendesignade och tillverkas i största del i Sverige och Nepal. Grafitgrå vill erbjuda en miljö dit man kan komma och bara vara, en miljö där du som besökare kan få ro. Vi älskar det äkta personliga mötet och vår vision är att vara en upplevelse för både insida och utsida. Skapa det där vackra som fångar både ögat och hjärtat. Varmt välkommen att besöka oss!

Vi tror på det personliga mötet mellan människor och relationen med Gud. Vi vill möta alla människor med kärlek och omtänksamhet, vara lyhörda för varandras behov. Vi vill vara äkta och med ödmjukhet möta varandra med sanning och respekt. Vi drivs framåt tillsammans som en enhet och vill utvecklas till vår fulla potential och uppmuntra andra till det. Vi vill vara positiva och tro att allt är möjligt.

Grafitgrå öppnade portarna 2012 i den gamla smedjan. Våren 2019 invigdes den stora utbyggnaden med orangeri, gjuteri, kontor och lager och i början av 2020 vann vi Jönköpings Stora Stadsbyggnadspris. De flesta av våra produkter i inredningsbutiken är designade av vår grundare Elin Ginal och Evelina Rudenstam.

Med Grafitgrå vill vi vara med och göra världen till en bättre plats. Därför är hållbarhet viktigt för oss och vi stödjer vi olika projekt runt om i världen. Klicka här för att se mer om vårt kvinnoprojekt i Nepal och här om vårt samarbete med Erikshjälpen.

Historien

Vårt hjärslag

Grafitgrå började gro i det lilla. Allt började med en inspirations-blogg under 2011. Skissblocket hade vilat några år men fick mer och mer utrymme och pennan började glöda allt mer. I detta föddes de första produkterna som blev början till varumärket. 2012 öppnade vi vår inspirationsbutik i den gamla smedjan. Familjen har hunnit växa liksom Grafitgrå. I takt med livet vill jag skapa en känsla kring ett varumärke som skall få leva länge, med oss, genom livets alla dagar. Med en tanke bakom varje produkt, vill jag förmedla det lilla extra, av eftertanke och uppmuntran. Med Grafitgrå vill jag beröra på djupet, så något som får börja gro i Dig.

”Naturen är rummet där jag andas, tar in och blickar framåt. Där blir det på något sätt enklare att se framåt, över vidderna och lyfta blicken, varje dag. Med Grafitgrå vill jag med den känslan i kroppen skapa detaljer som glimmar till i vardagen och som får ögat att njuta. Tack att du vill omges av våra produkter!”

-Elin Ginal, Grundare av Grafitgrå

Hur allt började

Drömmen har funnits i mig under många år, att skapa en plats, dit människor får komma för att inspireras och bara vara för en stund. En plats som andas ett lugn och ger en upplevelse som lever vidare. En plats för möten med andra. Här ville jag också ge utrymme för skapandet som är en del av mig. Att formge vackra ting, inspirerade av den naturliga gråskalan. Vackra saker du och jag får omges av i vardagen, som får betyda något mer. Men jag trodde inte då, att platsen för detta funnits framför mig, under så lång tid. Så väl förberedd, på något vis…

Minns att det var en kväll i början av hösten. Mörkret lade sig över bygden och regnet strilade ner längs fönsterrutorna i vårt hus. Vinden tog tag i träden och vågorna slog på sjön, jag kände en lust att ge mig ut. Barnen hade somnat och jag sa till min man att jag skulle ta en promenad. Jag tog på mig regnjackan och gick ut. Som så många gånger ledde promenaden förbi den gamla, övergivna smedjan. Just den kvällen var det som om något tog tag i mig. Jag stannade upp. Regnet smattrade på min luva och jag kunde känna rysningen genom min kropp. Det var som om jag fick se allt med nya ögon. Den gamla smedjan, som knappt gjorde sig synlig där bland det höga gräset och med sjön alldeles intill sig. Jag kunde se för mitt inre hur människor fick komma hit och uppleva. Bära med sig något när de gick därifrån. Det var som om någon viskade till mig: Det är här.
– Den kvällen; den stunden, insåg jag att det var här min dröm skulle få växa sig levande och sann.

En septemberkväll, lik denna ett år senare, blev allt verklighet. Jag öppnade för första gången upp dörren till Grafitgrå Industri. Ja, jag nöp mig i armen flera gånger den kvällen. Berörd av alla vänner och människor som letat sig dit. I mer än två timmar stod jag och sa ”-Hej och varmt välkommen hit!” till alla som strömmande in över tröskeln. Overkligt. Läskigt. Fantastiskt. Allt på samma gång. Mitt i allt kände jag en stor tacksamhet, samma tacksamhet som lever lika starkt idag, att jag får leva min dröm. Tänk att min dröm får inspirera andra att våga följa sin dröm som knackar på insidan. Mest tacksam är jag till den röst som så många gånger viskat och uppmuntrat mig att våga gå, att hålla fast vid drömmen. Rösten inom mig, som jag tror är Gud.

Grafitgrå, en historia som var skriven långt innan jag visste något, en historia som skrivit sina första kapitel. Tack att du är en del av min dröm och att du är med och gör den möjlig!

/Elin Ginal, grundare av Grafitgrå

© Copyright - Grafitgrå 2024