Möbelguide + info

Att hitta rätt möbler till sin trädgård kan kännas som en djungel. På denna sida kommer hjälper vi dig med allt ifrån att hitta den perfekta kombon av betongmöbler som passar just dig och din uteplats till skötselråd. Häng med!

Varför Grafitgrås betongmöbler?

Alla våra betongmöbler är tillverkade i Småland, något som vi är väldigt stolta över. Vi gjuter betongen själva i vårt gjuteri i Kaxholmen och metallen svetsas inte långt därifrån.

Våra möbler kan stå ute året om, i alla väder. För vem har tid och plats att flytta in och ut möblerna när snön kommer? Eller lust att oroa sig för att möblerna ska blåsa bort vid storm? Eftersom de är tillverkade av just betong har de också en lång livslängd. Läs mer om vårt hållbarhetstänk här. Ofta är betongbord från andra leverantörer faktiskt inte gjord av ren betong, utan betongen blandas ofta med andra tillsatser. Detta gör att de ofta inte klarar av minusgrader och snö.

Läs vår möbelkatalog nedan

Vi gjuter våra skivor i vårt egna gjuteri  

Underrederna tillverkas av en lokal smed. Därav får varje bord sin personliga omsorg vilket ger den dess alldeles egna personliga prägel.

Här berättar vi mer om våra möbler

En möbel från oss är ett småländskt hantverk, varje möbel har sin unika prägel.

– Markus Ginal, gjuterimästare

Nyhet!

Bor du i Stockholmsområdet finns nu ett showroom att besöka. målarboden i Södertälje visar alla våra möbler i sitt showroom. Besök dem för att provsitta och känna på möblerna.

– ”Med våra möbler bibehåller du trädgårdens rum även på vintern.”

Elin Ginal, möbeldesignern

Vänta inte till våren

Ett tips från oss: vänta inte till våren med din möbelbeställning, utan beställ istället under lågsäsong under tidig vårvinter – så har du dina möbler redo när första vårsolen kommer. Det blir nämligen lätt långa leveranstider när alla beställer möbler under senvår.

Undrar du något får du såklart gärna höra av dig till oss, kontaktuppgifter hittar du här. Vill du se möblerna i verkligheten är du varmt välkommen till vår butik i Kaxholmen utanför Jönköping eller till Målarboden i Södertälje där vi har ett showroom. Du kan också göra ett besök till vår Visningsträdgård i samarbete med Lina på @naturligform utanför Stockholm. Kontakta henne på info@naturligform.se för att boka en tid.

Leverans

Vi levererar hem till dig, i egen regi. Vi är måna om att din leverans kommer hela vägen fram tryggt och säkert och vi ser fram emot att träffa dig. Det är till stor del Markus som levererar och det är även han som gjuter möblerna, så du får träffa gjutmästaren själv! Självklart hjälper vi till att lyfta av och vi tar gärna med emballage hem tillbaka, så slipper du ta hand om det.

Kombinationer

Det kan vara svårt att veta hur du ska kombinera våra betongmöbler tillsammans. Hur många stolar får egentligen plats vid bordet och vilka bänkar och soffor passar till vilka bord? Här nedan hittar du några av alla kombinationer du kan välja mellan, men du gör självklart precis som du själv vill!

Matbord

Betongbord 70

Betongbord 120

Betongbord 180

Betongbord 240

Loungeset

FAQ – Vanliga frågor och svar

Är era möbler helt underhållsfria?
Ja, i princip! Står din möbel utomhus kan det såklart bli smutsigt. Skrubba då bara möbeln med en svamp med såpavatten och spola sedan av med trädgårdsslangen.  

Våra betongmöbler är impregnerade, och innebär att de stöter ifrån sig vätska. I vår webbshop säljer vi denna impregnering som senare kan användas vid behov. Det finns många andra olika impregneringar för betong ute på marknaden. Dessa används på egen risk. Du märker att du behöver impregnera om ditt bord när ytan inte längre är hydrofobisk. Klicka här för se hur du gör!

Hur lång leveranstid är det på era möbler?
Klicka här för att se våra leveranstider just nu!
Våra betongmöbler gjuts på beställning och har under lågsäsong ca oktober-februari vanligtvis en leveranstid på ca 1-3 veckor. Under högsäsong ca mars-september har vi vanligtvis en leveranstid på ca 4-8 veckor, ibland mer. Det är många som beställer våra möbler under våren/sommaren så vi rekommenderar verkligen att du gör din beställning redan under hösten/vintern så står de redo till våren.

Hur tar man bort fläckar från betongen?
Betong är ett levande material och betongskivorna kommer med tiden att få en patina på grund av väder, användning och matspill som ger karaktär.

Våra betongmöbler är impregnerade, och innebär att de stöter ifrån sig vätska. I vår webbshop säljer vi denna impregnering som senare kan användas vid behov. Det finns många andra olika impregneringar för betong ute på marknaden. Dessa används på egen risk. Du märker att du behöver impregnera om ditt bord när ytan inte längre är hydrofobisk.

Du kan också välja att blötlägga betongen ofta om du väljer att inte impregnera om dem. Detta gör att fläckar inte absorberas lika lätt eftersom betongen redan är mättad med vatten. Men skulle en fläck uppstå, blötlägg fläcken ordentligt tillsammans med resten av bordet (för att det inte ska bli en mörkare “vattenfläck” just där fläcken varit), detta påskyndar processen så att fläcken bleknar. Använd inte rengöringsblandningar med vinäger, ättika och liknande, detta detta förstör betongen.

Varför har betongytan ett rutnätsmönster?
Betongskivorna har ett armeringsnät i mitten av skivan för att de inte ska gå sönder. Våra bord är handgjutna och ibland hamnar armeringsnätet några millimeter närmre ytan, och då bildas ett svagt rutmönster på betongytan. Detta är alltså inte fel på möbeln, utan det är bara så de ser ut. Väderförhållanden kan avgöra hur mycket detta mönster syns och detta kan också blekna med tiden. 

Jag har ångrat mig och vill returnera min möbel. Hur gör jag?
Du som kund har 2 veckors öppet köp från att du tar emot varan. Är varan skadad eller använd på ett sätt som drar ner värdet på möbeln har vi rätt att inte betala tillbaka hela beloppet. Hör av dig till oss för mer information innan du returnerar. Du får själv beställa en leverans från valfritt fraktbolag tillbaka till oss på Grafitgrå. Du står själv för returfrakten. Du får sedan en återbetalning när vi mottagit leveransen.

Leveransadress:
Grafitgrå
Vistakullevägen 1
561 46 Huskvarna

Jag har köpt fler betongmöbler men färgnyanserna i betongen är lite olika. Varför?
Eftersom alla skivor är handgjutna kan blandningen av betong i olika satser bli lite olika, och därmed kan färgen skifta lite. Detta är helt normalt.

Min betongskiva upplevs flammig. Varför?
Betongen kan upplevas flammig, och det beror på att vattenmängden i gjutprocessen har varierat på olika ställen. Det kan också bero på att betongen har torkat lite olika fort på olika ställen på skivan. Detta är helt normalt.

Det är små bubblor i betongen, vad beror det på?
Alla vår betongmöbler är handgjutna, så det kommer alltid finnas lite skavanker. Varje skiva är unik och det älskar vi! Detta är helt normalt.

Det är ett rutnäts-mönster på betongytan. Varför?
Betongskivorna är armerade, alltså har de ett armeringsnät i mitten av skivan. Våra bord är handgjutna, och därför är det omöjligt att få armeringen att lägga sig exakt på millimetern i mitten av skivan. Ibland hamnar armeringsnätet några millimeter närmre ytan, och då bildas ett svagt mönster på betongytan. Väderförhållanden kan avgöra hur mycket detta mönster syns, till exempel när bordet är blött/det har regnat kan det synas mer, och när det är torrt mindre. Detta går inte att reklamera.

Kanterna på betongskivan är råa och vassa. Kan jag göra något åt det?
Om du önskar göra kanterna lite mjukare kan du sandpappra tills du nått önskat resultat, men på egen risk.

© Copyright - Grafitgrå 2024