Vårt surdegsbröd
Surdeg – det rustika brödet
I värmen från ugnen står Malin som är vår bagare här på Grafitgrå. När jag frågar henne om varför just surdeg lyser hon upp. – Det är det rustika och utmaningen i det. Slutfinishen. Den stora variationen på former man kan skapa. Och sen, framför allt, är det väldigt gott! Ja, det är helt enkelt väldigt kreativt med surdeg och det är viktigt att hålla processen aktiv. Malin berättar att de håller deras surdeg Torsten aktiv genom att mata honom 3 gånger i veckan. Torsten är en vetedeg som verkar ha temperament också. För Malin fortsätter. Ja, hur brödet blir i slutändan beror på vilket humör Torsten är på. Malins intresse för bröd och kakor väcktes efter 2 år här på Grafitgrå. Idag är hon en utbildad bagare med höga tankar och arbetar passionerat för att fler ska upptäcka och uppskatta värdet i ett hembakat surdegsbröd. -Jag är en person som vill vara med och bidra till en levande landsbygd och då ser jag vårt surdegsbröd som en sådan grej som kan göra det. Och det får man ju verkligen hålla med om. Inget känns väl så levande och kärleksfullt som doften av nybakat bröd.