Material

Här kan du läsa om alla de material vi på Grafitgrå använder oss av till våra produkter.

Stål

En stor del av våra produkter är tillverkade i stål av en lokal smed. Här nedan kan du läsa lite om de olika behandlingar som finns på våra stolprodukter.

Varmgalvaniserat stål

Våra möbelunderreden och stolar är tillverkade i varmgalvaniserat stål. Varmförzinkning är en process där stålet först rengörs från fett, olja, glödskal, rost och andra föroreningar. Varmgalvanisering, eller varmförzinkning, innebär att produkten sänks ner i en stor gryta med flytande zink som har en temperatur på 450 ºC och då uppstår en stark, kemisk bindning mellan stålet och zink. Det ger en stark metallisk bindning som säkerställer skyddets hållbarhet och skapar ett katodiskt skydd på områden som inte täcks av zink, till skillnad från färg som lägger sig på stålets yta. Galvaniseringen skapar en slitstark och motståndskraftig yta som har otroligt lång livslängd och är i stort sett underhållsfri. Får underredet en skada kan detta till och med läka ihop själv. Det finns inget bättre korrosionsskydd för järn och stål än varmförzinkning, och det är därför vi använder detta till våra möbler.

Ytan på varmgalvaniserad metall är först ofta silvrig och glansig, men blir matt med tiden. Detta går att putsa upp igen om man vill med Autosol eller annan metallputs.

ElFörzinkat stål

Elförzinkning innebär att man genom en elektrolytisk process lägger på ett tunt lager zink utan på en annan metall, för att skydda mot rost. Detta gör stålet rosttåligt, men inte 100% rostfritt. Ytan får en fin, silvrig färg. Många av våra utomhusprodukter som till exempel ljusstakar och marschallhållare är elförzinkade. Vi själva på Grafitgrå har dessa utomhus året om, men de kan med tiden bli lite fläckiga eller rosta. Ibland kan man putsa upp dem igen med Autosol eller annan metallputs.

Klarlackat stål

Endel av våra produkter är tillverkade av klarlackat stål. Det innebär att det är en genomskinlig matt lack ovanpå stålet, vilket gör att den inte rostar så lätt om den kommer i kontakt med fukt. Har du produkten väldigt utsatt mot just fukt kan den börja rosta ändå. Vi på Grafitgrå gillar den industriella känslan, därför har vi valt att behålla alla märken, fläckar och repor från tillverkningen.

Obehandlat stål

Endel av våra produkter är tillverkade av obehandlat stål. Det innebär att den rostar om den kommer i kontakt med fukt. Detta tycker vi är snyggt, men vill man inte att produkten ska rosta men ha samma ”look” är det bäst att välja en produkt som är tillverkad av klarlackat stål istället. Vi på Grafitgrå gillar den industriella känslan, därför har vi valt att behålla alla märken, fläckar och repor från tillverkningen.

pulverLackat stål

Några av våra produkter är pulverlackade i en färg. Färgen kan skavas bort om den repas så dessa produkter kan man vara lite mer försiktig med jämfört med våra andra stålbehandlingar där det inte syns så väl om metallen får en repa.

Färgkod för den greigea lacken:
NCS S 3005 Y20R

Ull

Ull är ett naturmaterial och är smutsavvisande då ull har en naturlig hinna av fett. Ull är också värmetåligt och om ull skulle fatta eld släcker elden ofta snabbt ut av sig själv. Detta gör ull lämpligt som till exempel grytunderlägg.

Alla våra ullprodukter är tillverkade för hand av kvinnor i Nepal i 100% ull, läs mer om detta arbete här.

Betong

Betong är ett oerhört hållbart material. Vi på Grafitgrå gjuter alla våra betongmöbler själva, något som vi är väldigt stolta över. Våra möbler kan stå ute året om, och enda underhållet som betong behöver kan vara en rengöring då och då med till exempel såpavatten. Betong suger lätt åt sig vätska, vilket kan göra att det blir fläckar om man spiller till exempel mat eller dryck. För att förhindra fläckar kan man antingen 1. Impregnera med vår impregnering (alla möbler i betong är impregnerade vid köp) 2. Blötlägga betongen ofta, särskilt när den är ny. Detta gör att betongen blir mättad på fukt och suger därför inte lätt åt sig annan fukt. Får man en fläck ändå är det bästa att blötlägga fläcken tillsammans med resten av bordet (för att inte det ska bli en mörkare fuktfläck precis där fläcken har varit). Vi på Grafitgrå tycker inte att det gör något med lite fläckar, det ger betongen en fin patina efter tiden.

Återvunnen PET

Flera av våra textilprodukter är tillverkade av återvunnen PET vilket vi tycker är så häftigt!

© Copyright - Grafitgrå 2024